Două femei din raionul Strășeni au hotărât să muncească acasă și să...

Două femei din raionul Strășeni au hotărât să muncească acasă și să schimbe calitativ localitățile de baștină

Două femei din raionul Strășeni au hotărât să muncească acasă și să schimbe calitativ localitățile de baștină. Natalia Calmâș are o seră cu flori de toată frumusețea, iar Dorina Chiosa a ales că creeze un centru de resurse pentru tineri. Succesul a fost asigurat și de banii din partea USAID, datorită formării Grupului de Acțiuni Locale „Lunca Bâcului”.

Natalia Calmâș a intrat în micul business în 2010. Inițial, creștea roșii și castraveți, dar tot cu gândul la flori era. Acum gestionează o ”afacere plăcut mirositoare” în satul Pănășești.

Aproape zece ani la rând a udat plantele manual, dar din noiembrie trecut are sistem de picurare automatizat, care-i ușurează procesul. Sistemul de irigare va fi folosit în mod special pentru plantele ornamentale, care cresc în ghiveciuri.

Automatizarea procesului a devenit posibilă după ce femeia a devenit membru al Grupului de Acțiune Locală și a reușit să obțină co-finanțare din partea USAID - peste 22 de mii de lei, în cadrul proiectului LEADER.

Tot prin intermediul Grupului de Acțiune Local a fost renovat și dotat cu cele necesare Centrul de resurse pentru tineri din satul Zubrești, inițiat de Dorina Chiosa. Cu aproape 34 de mii de lei, primiți de la Primărie și cu 29 de mii de lei alocați de Grupul de Acțiune Local „Lunca Bîcului”, Centrul de resurse pentru tineri a devenit un loc atractiv și pentru copii.

Elevii din sat sunt bucuroși de oportunitățile, pe cere le oferă centrul respectiv.

Șefa Departamentului dezvoltare democratică USAID Moldova spune că a sprijinit Programul LEADER realizat în parteneriat cu Guvernul Poloniei pentru că a văzut un adevărat potențial în Grupurile de Acțiune Locală, prin care oamenii se implică în rezolvarea problemelor comunitare.

Cel puțin 50 la sută din granturile oferite de Grupurile de Acțiune Locală sunt direcționate către antreprenori și susținerea unor micro-afaceri la nivel local sau deschiderea de start-upuri mici. GAL-urile facilitează înregistrarea noilor entități economice, iar suma alocată către domeniul privat în anul 2019 de către GAL-urile existente în Republica Moldova constituie în jur de cinci miliarde de lei.

Sursa: Jurnal TV